Frambozen & Bastognekoek cheesecake

cheesecakeDeze cheesecake met Bastognekoekbodem en frambozen is altijd een groot succes op verjaardagen! Ik kan daarom ook geen verjaardag meer vieren zonder deze heerlijke taart.

Afgelopen weekend werd Joia 1 jaar oud en moest deze taart uiteraard op de feesttafel gezet worden. En wat smaakte hij weer lekker! Zoals elke verjaardag kreeg ik weer een paar keer de vraag naar het recept… en die geef ik maar al te graag! Zo kan ik bij  andere verjaardagen zelf ook weer een stukje van deze taart eten. De combinatie van Bastognekoek en frambozen is gewoon heerlijk! 

Joia heeft het haar eerste jaar geen suikers gekregen en ik blijf haar graag suikervrij opvoeden, maar ik vond dat ze op haar eerste verjaardag wel haar eerste taartje mocht krijgen. Alleen wilde ik het nog wel een klein beetje gezond voor haar houden, dus heb ik een klein taartje van bananenbrood voor haar gemaakt met het Philadelphia-mengel van deze taart en natuurlijk met vers rood fruit en een grote toef slagroom. Dit leuke verjaardagstaartje kan je uiteraard ook maken.

Geniet van dit recept.

Frambozen & Bastognekoek cheesecake

45 minuten – 2 uur in de koelkast – 14 personen

Ingrediënten

  • 1 kuipje Philadelphia Naturel
  • 150 gram Bastognekoeken
  • 50 gram roomboter
  • 400 gram verse of diepvries frambozen
  • 200 gram Griekse yoghurt (stevig en dik van structuur, 0 % vet)
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 zakjes klopfix (à 8 gram)
  • 300 ml slagroom
  • 5 el geleisuiker

Bereidingswijze

1. Vet een springvorm in.

2. Verkruimel de Bastognekoekjes samen met de roomboter in een keukenmachine.

3. Verdeel het koekmengsel over de bodem van de springvorm. Strijk het geheel glad met de achterkant van een lepel. Zet het gedurende 30 minuten in de koelkast.

4. Breng ondertussen 300 gram frambozen en de geleisuiker aan de kook in een steelpan (je hoeft geen water toe te voegen, er komt genoeg vocht uit de frambozen). Laat dit 5 minuten koken op middelhoog vuur.

5. Schep de frambozen over in een kom en plaats deze in een andere kom, die voor een derde is gevuld met koud water en ijsklontjes. Laat de frambozen hierin au bain marie afkoelen.

6. Klop de Philadelphia, Griekse yoghurt, basterdsuiker en vanillesuiker tot een smeuïge massa.

7. Maak de gardes goed schoon. Strooi in een aparte kom de klopfix al kloppend door de slagroom en klop de slagroom goed stijf.

8. Spatel de slagroom door het Philadelphia-mengsel. Verdeel het Philadelphia-mengsel gelijkmatig over de Bastognekoek-bodem. Schep vervolgens de afgekoelde frambozenpuree erop. Laat de taart minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.

9. Versier vlak voor het serveren de frambozentopping met verse frambozen.

Indien je diepvries frambozen gebruikt, leg deze er dan bevroren op. 

Taart dezelfde dag opeten, na 1 dag wordt de bodem zacht.

3 variaties:

– een paar verse frambozen over de Bastognekoek-bodem verdelen
– witte vlokken door het Philadelphia-mengsel roeren
– vlak voor het serveren de taart met poedersuiker bestrooien

3 thoughts on “Frambozen & Bastognekoek cheesecake

  • 22 november 2017 at 17:31
    Permalink

    Hallo Maaike,

    Door het enthousiaste verhaal, moest ik deze taart wel maken!
    En…. geen spijt van gehad want de taart was in een mum van tijd op na het Paasdiner.
    Nog wel een opmerking: de vulling van de taart liep wel uit toen ik de vorm verwijderd had.
    Deze topper ga ik nu in als dessert-versie maken in de glaasjes ter afsluiting van het kerstdiner.
    Ziet er leuk uit en de smaak is fantastisch.

    Het duurt nog even maar alvast gezellige feestdagen.

    Reply
  • 14 maart 2018 at 11:02
    Permalink

    ik heb geen keukenmachine maar kan ik ook met de staafmixer de boter en de koekjes verkruimelen
    ?

    Reply
    • Culime.nl
      18 maart 2018 at 07:53
      Permalink

      Hoi Merlin, ik weet niet of dit goed is voor je staadmixer? Vroeger deed ik de koekjes altijd in een plasticzak en sloeg ik er met een deegroller of lege fles wijn op ;) Succes! Ze moeten zo fijn mogelijk worden.

      Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.